Mondzorg en verzekeren

Zeg, hoe goed ben jij eigenlijk verzekerd als het om je gebit gaat?

Het is een vraag die ieder jaar weer terugkomt. En je bent niet de enige die soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om je tijdens de overstapweken een handje te helpen, leggen we met een animatiefilmpje uit hoe het ook alweer zit met de zorgverzekering en de aanvullende tandartsverzekering.

Een mooie lach begint met een goede tandarts

Een stralende lach en een gezond gebit. Wie wil dat niet? Tandartspraktijk Waterlandlaan helpt u met uitstekende zorg en persoonlijk contact.

Tandartspraktijk Waterlandlaan is lid van de beroepsorganisatie KNMT

Weet jij bijvoorbeeld dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar grotendeels onder de basisverzekering valt? Dus controles en gaatjes hoef je zelf niet te betalen. Beugels, kronen, bruggen en implantaten voor jongeren worden niet vergoed.

Voor volwassen zijn de kosten voor een kunstgebit gedekt, net zoals een behandeling bij de kaakchirurg of bijzondere tandheelkundige hulp. Maar dan geldt wel het eigen risico en soms moet je iets bijbetalen.

Voor alle andere tandartskosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Maar waar moet je dan opletten? Kijk naar het filmpje vol praktische informatie en handige tips.

Besluit je over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Doe dit dan uiterlijk 31 december. Dan heb je nog een hele maand de tijd om een andere verzekering en/of aanvullende tandartsverzekering afsluiten, maar dan moet je je oude verzekering wel voor 1 januari hebben beëindigd. De nieuwe zorgverzekering en de aanvullende pakketten gaan dan met terugwerkende kracht in.

Wil je zorgverzekeringen vergelijken? Kijk dan op de websites van de Consumentenbond of Zorgwijzer.

Aanvullende tandartsverzekering

De dekking voor tandartskosten is een aparte aanvullende verzekering. Je kunt meestal kiezen tussen verzekerde bedragen van € 250, € 500 of € 750 per jaar of zelfs meer. Wanneer je momenteel niet of laag verzekerd bent voor de tandarts en je wil je tandartsverzekering verhogen, omdat je het komende jaar iets aan je gebit wilt laten doen, is er weinig kans van slagen. Op het aanvraagformulier wordt namelijk gevraagd of er het komende jaar behandelingen worden verwacht. En bij het bevestigen hiervan zal de verzekeraar de verhoging meestal niet accepteren.

De premie voor een tandartsdekking van € 250 is ongeveer € 180 per jaar. De vraag is dus of je dit wil verzekeren. Je betaalt bijna meer dan de dekking. Voor een dekking van € 500 is de premie ongeveer €252. Dus dat is meer rendabel dan de dekking van €250. Controleer daarom wat je betaalt voor een tandartsverzekering. Nog belangrijker is dat je bekijkt wat je in de afgelopen jaren aan tandartskosten hebt betaald. Vaak wordt duidelijk dat de premie meer is geweest dan de kosten.

Vergoedingen voor orthodontie

Orthodontie wordt bij de meeste verzekeraars niet vergoed vanuit de tandartsverzekering, maar vanuit de ‘gewone’ aanvullende verzekering.
Is uw kind onder de 18 en bestaat de kans dat deze een beugel nodig heeft? Dan is vergelijken zeker aan te raden. De kosten voor beugel lopen in het beginstadium vrij hard op. Het is dus verstandig om hiervoor goed verzekerd te zijn. Let op: kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders. Het is dus voldoende als één van de ouders zich zo hoog mogelijk verzekert.

Verzekeringstips

Een deel van de zorg die tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen leveren valt onder de basisverzekering.

Zo worden tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed, met uitzondering van kronen, bruggen, beugels en implantaten. Tandartskosten voor kinderen vallen ook niet onder het eigen risico.

Voor volwassenen wordt maar een heel beperkt deel van de behandelingen van de tandarts vergoed vanuit de basisverzekering, waaronder klik- en kunstgebitten. U kunt er daarom voor kiezen een aanvullende verzekering voor de tandarts te nemen. Of u zich aanvullend wilt verzekeren, en zo ja hoe uitgebreid, bepaalt u natuurlijk zelf.

Wilt u meer informatie over hoe het zit met de tandarts en verzekeringen?

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering

Voor kroon- en brugwerk, inlay en onlays en frameprotheses zijn eventuele vergoedingen mogelijk vanuit de aanvullende tandartsverzekering. De mogelijkheid en hoogte van die vergoeding is per zorgverzekering en per aanvullende tandartsverzekering verschillend. In de meeste gevallen betaalt u zelf een eigen bijdrage voor deze behandelingen. Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft, kunt u in uw polis vinden hoe hoog de vergoeding is die u van uw zorgverzekering ontvangt voor bovengenoemd techniekwerk. U kunt met vragen over de hoogte van de vergoedingen ook contact opnemen met uw zorgverzekering.

Volledige prothese

De kosten van een kunstgebit worden één keer per 5 jaar voor 75% betaald door de basisverzekering. Het repareren of opnieuw passend maken (rebasen) van een kunst- of klikgebit wordt 90% vergoed door de basisverzekering. De overige 10% is je eigen bijdrage. Het trekken van tanden voor een kunstgebit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als je de overige kosten (25%) en het trekken van tanden ook vergoed wilt krijgen moet je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. De kosten die vergoed worden door de basisverzekering gaan wel eerst van je (vrijwillig) eigen risico af

Klikgebit

Voor een klikgebit zal een machtigingsaanvraag bij de zorgverzekeraar moeten worden ingediend. Dit kunnen, wij indien, gewenst voor u regelen.
Er is bij het klikgebit altijd een verplichting voor een eigen bijdrage.

  • Voor een klikgebit in de onderkaak is de eigen bijdrage 10% voor de mesostructuur (steg, drukknoppen of magneten) en het klikgebit.
  • Voor een klikgebit in de bovenkaak is de eigen bijdrage 8%  voor de mesostructuur (steg, drukknoppen of magneten) en het klikgebit.
  • Voor een tegelijkertijd vervaardigd klikgebit in de ene kaak en kunstgebit in de andere kaak (code J50) is de eigen bijdrage 17%.

Vragen? Wij horen graag van u.

Waterlandlaan 116
1441RW Purmerend

Tel: 0299 425 676
Mobiel: 06 219 391 19 of via WhatsApp
E-mail: info@tpwaterlandlaan.nl