Preventie
Een gezonde mond en een mooi gebit beginnen bij preventie. U kent vast het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dat geldt ook voor uw gebit.
Een mooie lach begint met een goede tandarts
Een stralende lach en een gezond gebit. Wie wil dat niet? Tandartspraktijk Waterlandlaan helpt u met uitstekende zorg en persoonlijk contact.
Tandartspraktijk Waterlandlaan is lid van de beroepsorganisatie KNMT
Informatie over de Preventie assistente en de Mondhygiëniste
Wat is een preventieassistente?
Een preventieassistente is een tandartsassistente die een speciale cursus heeft gevolgd over tandvlees. Zij mag poetsinstructies en instructies voor een gezonde mondhygiëne geven. Ze mag tandsteen verwijderen en ze kan ook sealen (vooral voor kinderen – extra laagje aanbrengen op die groeven van de kies waardoor er minder kans is op gaatjes). Wij adviseren 2x per jaar voorafgaand aan de controle een afspraak bij de preventie assistente. Regelmatig adviseren wij kinderen met een vaste beugel of kinderen die veel tandplak hebben om vaker te komen, dit om problemen te voorkomen en te werken aan een goede mondhygiëne. Deze preventie behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden vergoedt. We hopen door de goede instructies voor kinderen van alle leeftijden tandvleesproblemen en daar mee hoge kosten op latere leeftijd te voorkomen.
Wat is een mondhygiëniste?
Een mondhygiëniste heeft een 4-jarige HBO opleiding doorlopen en weet alles over mondhygiëne en de reiniging daarvan. Zij kan en mag vrij moeilijke tandvleesproblemen oplossen.
Tijdens de controle bekijkt de tandarts uw gebit maar ook de conditie van uw tandvlees. Als er kleine tandvleesproblemen zijn, wordt u doorverwezen naar onze preventieassistente en als er grote tandvleesproblemen zijn dan wordt u doorverwezen naar onze mondhygiëniste.
Wat zijn veel voorkomende tandvleesproblemen:
Gingivitis (beginnend ontstoken tandvlees)
Beginnend ontstoken tandvlees is vaak rood en een beetje gezwollen en gaat bloeden tijdens het poetsen van uw tanden of bij het gebruik van ragers, tandenstokers en flossdraad. Toch zijn deze verschijnselen niet altijd zichtbaar en is het van belang dat u 1 of 2 keer per jaar uw gebit laat controleren.
Gingivitis kan worden voorkomen of genezen door het verwijderen van tandplak.
Parodontitis (langdurig ontstoken tandvlees)
Als de ontsteking van het tandvlees langdurig blijft bestaan, kunnen de vezels van het wortelvlies kapot gaan en wordt het kaakbot afgebroken. Daardoor ontstaat er een verdiepte tandvleespocket die wordt gevuld door tandplak en tandsteen. De mondhygiëniste moet deze tandplak en tandsteen verwijderen.
Als parodontitis niet wordt behandeld, wordt er op den duur steeds meer kaakbot afgebroken. Hierdoor gaan gebitselementen loszitten en kunnen uiteindelijk uit uw mond vallen. Als u parodontitis echter tijdig wordt ontdekt, dan kan gebitsverlies worden voorkomen.
Mocht u nog vragen hebben, stelt u die dan gerust.
Op www.allesoverhetgebit.nl vindt u veel praktische informatie over preventie.
Vragen? Wij horen graag van u.
Waterlandlaan 116
1441RW Purmerend
Tel: 0299 425 676
Mobiel: 06 219 391 19 of via WhatsApp
E-mail: info@tpwaterlandlaan.nl